Fakta om
Heddal Idrettslag
23. november
Denne dagen ble «Idrettslaget Heddal» stiftet.
Den første logoen tegnet av Anund Haugan
Fakta om
23. november
Denne dagen ble «Idrettslaget Heddal» stiftet.
Den første logoen tegnet av Anund Haugan
11. desember
Vidar Ungdomslag hadde hatt idrett på programmet i fleire år. Dei hadde til og med eit eige utval som skulle ta seg av idrettslege aktivitetar. Likevel var det eit ledd i ei naturleg utvikling at bygda Heddal burde få eit eige sjølvstendig idrettslag. Halvor Smedsrud ble idrettslaget fyrste styreformann i en alder av 25 år.
Fram til hausten 1920 hadde idrettslaget vore ein del av Vidar Ungdomslag. Våren 1921 ble det nyskipa og fekk navnet Idrettslaget Heddal, men det hadde vore organisert idrettsarbeid fra 23. november 1917. Forelauparen var Nordre Heddal Skilag, og idrettslaget reknar denne datoen som sin gebursdag. På årsmøtet denne datoen ble det vedtatt eit hovedmål om at «Heddal Idrottslag vil arbeida for fremjing av fri idrott og fotballspenning.» Idrettslaget fekk sitt styre med seks representaner hvor tre skulle ta seg av fotballen, mens de tre andre skulle ta seg av idretten lyder protokollen.
Fri-idrettsgruppa ble stiftet.
Lite aktivitet i fri-idrettsgruppa 1926-1928
1930 skrives det i et referat;
Det er bondeguttene som er de fremste i norsk idrett og det er sikkelig mange her i Heddal som kan bli strålende idrettsmenn under faglig instruktion.
Samme år bestemmes det at fotballgruppa skal ordne med friidrett.
5/6 styremedlemmer.
3. desember
Helt siden 1893 har det vært organisert skiaktivitet i bygda. Den gangen under Hitterdal Skilag. På denne datoen ble det på årsmøtet vedtatt: «sammenslutning med Idrettslaget Heddal. Skilagets navn blir da nu Idrettslaget Heddal, skigruppa».
Det var nå tre grupper i idrettslaget. Idrettsalget Heddal, Skigruppa og sykkelgruppa.
12. august
Åpning av fotballanlegget på Vidarvoll.
12. august 1934 blei det åpningskamp på Vidarvoll. Heddal tok i mot Gransherad og vant 3-0.
Grusbanen åpnet bare noen dager etter åpningskampen.
Dugnadsgjengen tek ein kvil
1. august
Heddal IL avholdt flere organiserte sykkelaktiviteter og sykkelritt før «Heddal Sykkelgruppe» ble opprettet denne datoen. Heddal IL hadde fem representanter i det som var det fyrste sykkelkretsstyret i Telemark, og Heddal IL var også den fyrste sykkelgruppa som blei tilslutta N.S.F Telemark (Norsk Sykkel Forening). Aktiviteten i gruppa var god i starten, og Heddal IL arrangerte flere sykkelritt i løpet av åra. I 31. Juli 1938 arrangerte vi «Heddals nasjonale sykkelritt» hvor blant annet Norgesmester Åge Myhrvold deltok og vant.
Idrettslaget Heddal hadde på denne tiden 131 medlemmer.
Vi kan lese i et referat et par år tidligere at idrettslagets målsetning var;
«Laget vil arbeide for helsestyrkande idrott og fremja god kameratskap»
Under krigen var mesteparten av aktiviteten i Heddal nede. Så etter gledesrusen over frigjeringa i mai, var det å ta fatt på oppbygginga og få livet i gang att. Idrettslivet var inga unntak. Håndballgruppa i Heddal har tidligere år vært i drift utenfor Heddal IL. Håndballgruppa ble opprettet i 1940 men det har vært lite aktivitet igjennom krigsårene. Den gjenopprettetes nå som undergruppe for Heddal Idrettslag og fekk 31 medlemmer. Det var mye aktivitet i dette året.
3. mars
Tveitanbakken stod ferdig
29. november
Dette året markerte vi 30års jubileum. Det ble vedtatt denne dagen at I.L Heddal skiftet navn til Heddal Idrettslag. I tillegg til friidrett hadde Heddal Idrettslag også grupper med både bryting og dameturn. Vi endra formålsparagrafen ved nytt lovforslag samtidig med navnendringen. Formålet ble «Lagets formål er ved samarbeid og kameratskap å fremme idrett og friluftsliv, i sunne former.» Dette betydde at det ikkje nødvendigvis var bare konkurranse i idrettslaget som var viktig. Nå sku sunne og verdiskapende aktivitetar være jamgode. Idrettslaget omfatta nå også den vanlege familien på søndagstur.
Småguttelaget 1953.
Bak F.V – Karl Erik Bergestig, Sverre Øya, Svein Carlsen, Oddvar Breidal, Olaf Haugan, Kjell Bruserud, Birger Bakka og Bjørn Borgen.
Fremme F.V – Arne Tveitan, Oddvar Bakka og Finn Haugan.
23. juli
Det var stor stas med åpning av den nye grasmatta på Vidarvoll hvor blant annet Heddal Kommune var bidragsyter. Dette var også fyrste gongen tippemidler dukka opp.
Idrettslaget hadde fra 1950 «Svømmingens dag». Dette var eit viktig tiltak for å få barn og unge til å interessere seg for svømmesporten.
Jon Mælandsmo på talerstolen under åpninga av grasbanen
5. November
Heddal Idrettslag stifta undergruppa Heddal Bordtennis. Frå leik på Rygi til suksess på topp-plan. Frå gruppa blei stifta gjekk det slag i slag, interessen var så stor at styret fant det lurt å søke om medlemsskap i Heddal Idrettslag og i Bortennisforbundet. Gruppa hadde alt 71 medlemmer. Allerede i 1963 stilte Heddal IL Bordtennisklubb med 63 spillere i kretsmesterskapet, og høsten året etter arrangerte Heddal IL kretsmesterskap på hjemmebane. Hvis vi går så langt frem som til 1973 hadde Heddal BTG spredd seg over et stort område. Med bord både på Rygi, Sem, Strand, Grønnvollfoss og i Lisleherad. Aktiviteten var stor. I løpet av de 30 neste åra har Heddal BTG vunnet omlag 85 medaljer i NM, hvorav bortimot 20 gull.
8.-11. februar
Heddal IL ble tildelt NM på ski. Arrangementet av spesielt langrenn senior menn ble delt mellom Heddal og Oddersjaa. Heddal fekk tildelt 15km, 3x10km stafett og 30km. Dette var fyrste gongen eit NM på ski blei lagt til Aust-Telemark. Det blei bygd både lysløyper og hoppbakkar. Oddvar Brå deltok og vant blant annet førstepremien i 15km. Heddal var den fremste langrenssklubben i Telemark i fleire år framover.
13. mars samme år stifter Heddal IL – Friidrettsgruppa på et medlemsmøte. Det fyrste året var Terje Bakka formann. Laget tilslutta seg Norges Friidrettsforbund. Aktiviteten var god det fyrste året med blant annet 21 deltakere i kretsmesterskap for gutter og jenter, seniorene vant Tokkestafetten, og gruppa var videre godt representert i andre stafetter, terrengløp og baneløp. Aktiviteten i friidrettsgruppa har gått i bølgedaler – med en topp på midten av 80-tallet da gruppa var oppe i 110 medlemmer på det meste. Friidrettsgruppa stilte flere år hele fire lag i Holmenkollstafetten. i 1978 arrangerte Heddal for fyrste gong eget terrengløp.
Oddvard Brå
Heddal Idrettslag stifter «damegruppa».
Går til innkjøp av buss
29. november
Ein av dei siste gruppene som er tilslutta Heddal Idrettslag er Skiskyttargruppa. Den ble stifta på årsmøtet denne datoen. Det fyrste styret var driftig, dei fekk bra tranar men treningsforholda var elendige. Ønsket om ein treningsbane på Vidarvoll kom tidleg, men i slutten av -86 fekk dei opparbeida eit anlegg i Høgås. Dugnadsinnsatsen var stor for å få pengar i kassa. Medlemmane var med på blant anna skogplanting og bingo. Alt i alt har økonomien til gruppa vore bra takket være iherdig dugnadsinnsats. Dei var flinke til å arrangere familieturar, større og mindre samkomer av sosial art for å sveise gruppa saman. Gruppa var og er lita og medlemmene har stort sett hatt noko med sitt eige, men det hindrar ikkje at dei har deltatt ved dugnad på Reshjem og ved avvikling av Stavkyrkjemarsjen. Dei fyrste åra etter at gruppa blei stifta gjekk medlemstallet opp. Dei fleste av desse medlemmane var også aktive. Dei siste tiåra har antall aktive vært færre, men medlemstallet holdt seg stabil. Før denna samanslåinga med Heddal IL hadde laget vore saman med Heddal og Gransherad skyttarlag i 10 år. Telemark Skiskyttarkrins blei oppretta i 1985, og Heddølane var med.
Barneidrettsskolen ble enstemmig vedtatt ved hovedstyrets årsmøte dette året. Dei vedtok å igangsette idrettskole for barn i løpet av høsten 1989. Målsettningen for barneidrettsskolene er å gi barn i aldersgruppa 6-10 år allsidig bevegelseserfaring slik at de senere har grunnlaget for reelt valg av spesialidrett
Heddal Aktivitetspark ble bygd ut. Her ble det bygget blant annet bocciabane, volleyballbane, kunstgress 7er, tuftepark, scene, garasjeanlegg m.m
100 års markering
9. oktober
Heddal Aktivitetspark 2.0 sto ferdig og denne datoen var det åpning samtidig med årets Santander 3v3 cup. Det ble bygd tre paddletennisbaner, ny 11er kunstgressfotballbane, 4 stykk 3er fotballbaner, streetbasketbane, lys i hele parken, hindreløype og styrkeapparater ble plassert. Heddal Idrettslag bygde i denne runden ut aktivitetsparken for i overkant av 15 millioner kroner.
Heddal Idrettslag fikk samtlige priser for året 2021. Årets Idrettslag av Vestfold og Telemark Fylkeskrets, Årets Langrennsgruppe og Notodden Kommunes Kulturpris.
Heddal Idrettslag arrangerer Skifestival i sentrum for første gang. Oppslutninga var kjempe god. Det ble kjørt inn over 1000kubikkmeter med snø og flere lokale entreprenører stilte opp for å bidra.
Heddal Idrettslag arrangerer World Cup Rollerski på Notodden Energi Arena Grønkjær under TelemarksVeka. TV2 var og tilstede og viste frem skirennet i beste sendetid.
Heddal Idrettslag opprettet undergruppen Heddal Padeltennis denne våren.